Ustrukturert trening

Jeg tror at noe av det viktigste man kan gjøre hvis man vil forbedre seg på noe, er først og fremst å ha struktur og en plan for det man skal gjøre. Planen bør sørge for at man jobber med alle de faktorene som til sammen gir fremgang. Dette er det jeg er absolutt dårligst på per i dag.
Gran Canaria-ferie
I skrivende stund sitter jeg på en benk, på en plass i Arguineguin, Gran Canaria. Ei bikkje bjeffer på en katt rett bortenfor. Ei annen bikkje driter i blomsterbedet en halvmeter fra der jeg sitter (eieren gir blanke) – og sola brenner meg i nakken. Livet er ganske fint akkurat nå, på ferie med samboeren og familien hennes. Akkurat nå er hun inne i et lokale rett ved siden av her, og gjør yoga. Som sagt, fine dager.
Greie temperaturer her nede nå. Faktisk litt for høye altså! 
Treningsmessig er det jo også ålreit. Digg å kle på seg kun kort tights og en minimal singlet når man skal trene. Kunne med fordel droppa singleten også. Det har vært konstante 30 grader pluss her i en uke. Men… treninga jeg gjør nå, gjør meg ikke til en veldig mye bedre løper. Nå kan det jo diskuteres hvor god løper man skal bestrebe å bli, når man snart runder 43 år – men… den diskusjonen kan noen andre ta. Selv er jeg av den oppfatning at jeg ikke gidder å legge meg ned for å dø, selv om jeg er i førtiåra. Jeg vil fortsatt jobbe med å bli bedre. Jeg responderer fortsatt veldig bra på trening. Og – jeg vil fortsatt sette rekorder. Diskusjon slutt!
Mitt største mål nå: Innføre struktur!
Det er ikke bare her på ferie jeg er dårlig på å planlegge. Det har egentlig vært typisk for treninga mi hele livet. Minus en kort periode sist vinter, hvor jeg plutselig planla hver uke og hver økt, ned til minste detalj – og hadde fullstendig oversikt over alt jeg gjorde. Men… da kunne jeg ikke løpe, på grunn av skader. Jeg gikk på rulleski i stedet. Og terrenget jeg hadde til disposisjon var paddeflatt – så treninga ble uansett monoton.
Blir mye mølleløping fremover, men kan jo variere treninga mye på den også. Men, jeg ha en ny. Denne gamle haugen med toppfart på 12 km/t er passé.
Nå kan jeg løpe igjen. Og jeg kan gå på ski. Nå ligger verden for mine føtter. Og… mitt første og største mål akkurat nå, er å få struktur og planlegging inn i treninga. Jeg vil utvikle meg mer som løper! Når jeg tenker på den skralle jobben jeg har gjort med å utføre allsidig løpetrening, så er det faktisk ganske utrolig at jeg holder et såpass greit løpenivå som jeg gjør. Det må jo bety at det er mye å hente? Jeg kan nok fortsatt løpe mila ned på 40-tallet, til tross for elendig trening de siste årene.
Vel… når jeg kommer hjem om en halv uke, så blir det andre boller. Da skal pila snus rett opp!
Hvorfor så ustrukturert?
Først og fremst på grunn av skader. Det bruker jeg ikke så mye tid på, for det kan du lese mer om i andre innlegg her. Men skader er den største årsaken til at jeg for eksempel ikke har kjørt noe intervall på tre år. I tillegg blir løpeturene ofte gjennomført med selskap av samboeren. Det er det aller hyggeligste. Jeg er heldig som har en samboer som også liker å løpe, og da er det bra å kunne gjøre det sammen. Det som imidlertid skjer, er jo at det blir mye løping på måfå – mye løping i sone 2.
Hyggelig på løpeturer med samboeren!
Løsningen!
Nå begynner som nevnt en ny tidsregning. Nå skal jeg relativt langsomt, men like sikkert – begynne å løpe intervaller igjen. Jeg skal få inn både lang- kort- og bakkeintervaller. Videre skal jeg gjøre tre ting jeg aldri har gjort:
1) Jeg skal kjøre eksplosive motbakkeøkter (10-15 sekunder).
2) Jeg skal innføre såkalte «drills», for å trene opp teknikk og spenst i steget
3) Jeg skal trene løpsspesifikk styrke, for å forbedre løpsmuskulatur og dermed løpsøkonomi.
Så skal jeg ha langturer med ulikt fokus. Noen ganger helt rolig i sone 1 fra start til slutt. Andre ganger med innlagte spurter, eller progressivt opplegg. Også skal jeg gjøre en del fartslek.
Hvordan jeg skal få til alt dette? Det blir ikke lett, men det må jo planlegges. Også må man ha en god dose gjennomføringsevne. Jeg skal fortsatt løpe med samboeren, men det blir i tillegg til det andre, og det skal tilpasses resten av opplegget. På dager hvor jeg løper med henne, skal jeg legge inn egne økter med styrke eller motbakkesprint. Så skal jeg hente opp igjen alle regnearkene jeg brukte sist vinter, og få full oversikt. Først når treninga er systematisert igjen – skal jeg begynne å tenke på hva slags resultatmål jeg skal legge for sommeren.
Hva tror du? Høres det ut som en god plan? Hva med deg selv? Jeg setter stor pris på dere som skriver til meg og forteller om egen erfaringer. Det er alltid veldig artig å lese. Takk så masse! Happy running!

1 hendelser på “Ustrukturert trening”

  1. Tilbakeping: Mann 43 – Skadeforfulgt | tomarild.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *