Første på GranCan – Høy puls i varmen!

For noen dager siden jogga jeg i Maridalen med lue og vanter. Prøvde å ta av meg lua da jeg passerte Movann, men da holdt øra på å fryse av (overdrivelse red.anm). I dag har jeg kjempet meg gjennom åtte kilometer i 33 varmegrader. Med skyhøy puls.


Fra vinter til sommer.

… eller høst da. Er liksom ikke vinter før det er november, og det første snøfallet har ligget litt på Østlandet. Men uansett…  en radikal endring i klima har jeg i hvert fall utsatt meg for. Jeg befinner meg nå på Gran Canaria, hvor jeg tenker å bli til neste torsdag. Jeg er rett og slett på en slags ferie. Merkelig å være tilbake igjen. Jeg bodde og jobbet her fra september i fjor til mai i år.

Og, her nede er det altså varmt og klamt nå! 33 grader målte gradestokken i skyggen da jeg la ut på joggetur i dag. Og i tillegg var det så godt som vindstille, og helt klar himmel. Jeg burde selvfølgelig ha gjort unna løpinga tidlig på morningen, eller utsatt den til ettermiddagen – men niks… jeg (vi) løp klokka elleve.
Jepp… det ser varmt ut, og det var varmt! Men OBS… jeg klager ikke. Jeg digger varme jeg altså. Man må bare ta forhåndsregler.

Generelt om løping og puls i varmen

Du har kanskje merket det selv, og muligens har du full peiling på dette også – men pulsen er jo helt naturlig en god del høyere når man trener i varmen. Dette gjelder forsåvidt hvis man trener innendørs også, i et lokale for eksempel uten air condition. Kroppen og det kardiovaskulære systemet, forsøker å bli kvitt den overflødige varmen, og gjør dette blant annet ved å utvide kapillærårene. Hjertet slår dermed raskere, for å få mer blod rundt i kroppen. PS! Jeg er ingen ekspert på dette området akkurat, men vet vel bare sånn cirka hva som skjer.
Uansett… hjertet vil etter hvert slå betydelig raskere, og kan fort dunke 5-15 slag raskere enn det ville ha gjort under andre omstendigheter. Jo høyere kroppstemperaturen blir, jo raskere vil hjertet slå.
Den lille, slakke oppoverbakken fra høyre til venstre i bakgrunnen, gjorde godt utslag på pulsklokka. Makan! 

Sprøtt høy puls på rolig tur i dag

I dag erfarte jeg absolutt dette her. Jeg vet jo at det skjer i varmen, så det var liksom ingen bombe – men jeg blir ofte overrasket over hvor mye mer hjertet jobber under varme forhold. De første 2-3 kilometerene gikk over all forventning. Da var pulsen relativt normal, midt i sone 1. Men så begynte det altså. Intensiteten forble nøyaktig den samme gjennom hele økta, men pulsen gikk jevnt oppover hele veien. Det er ganske greit illustrert på grafikken under.
Holdt nøyaktig samme, lave intensitet gjennom hele økta. Man kan se at det er litt opp og ned i terrenget, men her har jeg løpt samme runden tre ganger, og man ser en helt steady oppadgående pulstrend. Løp samme stigning tre ganger – 15 slag forskjell på første og siste gang.
Se fordelingen av tid i pulssoner i dag. Ser ut som om jeg har løpt i 5:00 til 5:15-fart på kilometeren. Jeg hadde 6:32 i snitt (!!!)

Inntak av vann, eller rettere sagt – væske, er viktig!
Dette er selvfølgelig überviktig. Man må ikke slurve med inntak av flytende når man trener i varmen! Det kan jo være direkte farlig. Man må sørge for å drikke godt før økta. Underveis i økta. Og selvfølgelig rett etterpå. Og, ikke bare vann. Under forhold som i dag, så svetter man jo naturligvis en del. Da mister vi som kjent salter og elektrolytter, som bør erstattes i form av sportsdrikk.
I dag hadde jeg gjort en generaltabbe. Jeg vasket vannflaskene mine med oppvaskmiddel, og har tydeligvis ikke fått skyldt dem godt nok. Resultatet var at vannet smakte forferdelig av såpe, og jeg kunne ikke drikke noe av det. Sånn kan det gå. Nå har jeg egentlig alltid likt å løpe i varmen, og har sjelden hatt problemer med det – så jeg kunne fullføre åtte kilometer uten drikke, men – det anbefales absolutt ikke. Drikk! Masse!
Høres ut som om jeg klager på varmen nå. Det er ikke meningen. Jeg elsker varme!

Dropper intervallene her nede

Det begynner egentlig å bli skikkelig på tide med intervalløkter igjen. Det blir stort sett kun rolige turer nå for tiden, og selv om det er god trening i seg selv, så blir det begrenset med utvikling når det blir veldig mye lapskausløping. Har på planen at det skal kjøres en intervall i morgen, men har nå funnet ut at jeg utsetter dette til jeg kommer hjem til Norge igjen, med mindre temperaturen her på GranCan faller.
Jeg har jo inget stort behov for å trene intervall akkurat nå. Jeg skal ikke løpe noe løp i nærmeste framtid. Jeg trenger ikke å lære kroppen min å fungere i varmt klima akkurat nå. Så… jeg sparer den heller for den belastningen det er å løpe i sone 3,4 og 5 i solsteika – og kjører heller økter med fokus på teknikk, stegfrekvens og kilometersamling.


Dette innlegget kunne jo sikkert ha passet bedre i juni og juli enn i slutten av oktober, men nå er jeg jo her nede i varmen da – og da passa det liksom uansett. Samme prinsipper gjelder dersom du løper på for eksempel en mølle hjemme. Sørg for å ha gode vifter i gang, eventuelt vinduer på gløtt, slik at kroppen ikke behøver å frakte bort unødvendig mye varme. Takk for besøket. Happy running! 

Se denne økta på Strava her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *