Skulle ha Hoka. Slik ble det ikke.

PS! Merk at dette innlegget mitt er fra juli 2018. Klikk her for nyere innlegg.
Snakk om skivebom i forrige innlegg a! Jeg har tippet lotto siden det kom en gang på slutten av 80-tallet, og jeg har spilt fotballtipping i alle år. Men aldri har jeg bommet så grovt som da jeg høyt og brautende (i skriftlig form), fortalte hvordan jeg var dønn sikker på at mitt neste løpesko-par skulle bli Hoka.
Hoka One One Clayton 2 H17 / Løping / Trening
Hoka Clayton! Perfekte sko for meg. Trodde jeg.
«Alle» bruker jo Hoka
Det er det jeg har inntrykk av. Og her har jo Hoka gjort veldig bra markedsføring vil jeg tro. Ettersom hva jeg har skjønt sitter sponsorparene ganske løst der i gården. Klæbo hadde vel vært kjent i cirka åtte minutter før han fikk tilsendt et par flunkende nye sko derfra. Og de fleste løpere og skiløpere jeg følger på Strava, ser ut til å være sponset av Hoka.
På denne måten blir det jo litt sånn som jeg tenkte da. At «alle de gode løper i Hoka, så det er sikkert best». Så feil kunne jeg ta.
Marius Vedvik bruker Hoka One One
Se… en av Norges desidert beste løpere. Stormer fram i Hoka One One. Ikke rart man vil ha.
«Hoka er det verste du kan kjøpe»
Med hodet høyt hevet, dundret jeg inn på Löplabbet på Majorstua for en drøy uke siden. Jeg hadde akkurat vært på MR med foten min, og skulle investere i et par virkelig gode støtdempere for de svært så sarte føttene jeg har fått utdelt. Jeg fikk straks hjelp, og kommanderte den ansatte til å hente ned et par Hoka Clifton og et par Hoka Clayton til meg.
– Hvorfor vil du ha akkurat disse, spurte fyren.
– Fordi jeg sliter som et uvær med plantar fascitt i begge føtter, og nå vil jeg gi labbene mine det beste de kan få.
– Akkurat, svarte han. – Hoka er nok da sannsynligvis det verste du kan kjøpe deg!
OK… nå skal jeg spare deg for alt som skjedde på Löplabbet herfra og ut, for det var en god del. Jeg skal heller forsøke meg på et sammendrag.
For det første, så fikk ekspeditøren helt noia da han så hva slags innleggssåler jeg har gått med dag ut og dag inn i akkurat ett år. – Ikke rart du har vondt overalt i begge føtter, sa han.
Asics Gel Evate / Løping / Løpesko / Joggesko / Trening / Polar M400
Innleggssålene fra Ortopedisenteret. Disse har jeg gått hver eneste meter med, siden juni i fjor.
Han mente at ortopeden har laget altfor grove såler til meg, noe som mer eller mindre garantert har sørget for å klemme på nerver og sener. Han fortalte også hvorfor Hoka ikke var bra for plantar fascitt-skadede føtter. Husker ikke så mye av det egentlig, men det hadde med lav dropp å gjøre, samt at skoen er altfor myk og bla bla. Jeg trengte visstnok sko som hadde høy hælkappe, og var stive på midten. Samtidig anbefalte han en brede modeller, ettersom jeg har slitt med tretthetsskader på midten av tåballen.
Valget falt til slutt på et par Brooks Ghost 11. Innleggssålene fikk jeg beskjed om å sende dit peppern gror, og heller forsøke med et par andre såler, utviklet spesielt for å gjøre livet bedre for plantar fascitt-skadede. Men kun til daglig bruk. Når jeg løper, anbefalte han at jeg løper uten innleggssåle.
Brooks Ghost 11 - Løpesko - Joggesko
Mine nye Brooks-sko!
Konklusjon
Har du lest helt hit? Jøss. Da må du også slite med skader (?). Men uansett – jeg skal ikke lenger løpe med pronasjonssko, for han mente jeg omtrent ikke overpronerte. Jeg skal altså heller ikke løpe med innleggssåler, og i hvertfall ikke de jeg har fått fra Ortopedisenteret. Til hverdags skal jeg bruke et par jeg kjøpte der (se bilde nedenfor). I tillegg er det ultraviktig at jeg innfører strengt regime når det gjelder styrketrening for føttene. Da snakker vi blant annet om tåhev.
Innleggssåler plantar fascitt
Disse skal jeg visst legge mine hælers liv i nå.
Forvirringen er komplett
Det meste som ble sagt på Löplabbet den dagen, er det stikk motsatte av hva Ortopedisenteret fortalte meg. Allerede dagen etter jeg sluttet å gå med spesialsålene, var de generelle smertene i føttene borte – men smerten i selve hælen (på begge føtter), var tilbake for fullt. I tillegg finner man helt motstridende info hvis man googler. Denne artikkelforfatteren her forresten – mener Hoka er perfekt for plantar fascitt!
Nei… jeg får bare vente til svaret fra MR er klart – og ta en ting om gangen. Noe er ihvertfall sikkert – jeg må trene utelukkende på rulleski nå, for hælene mine er vonde! (Men PS! Rulleski-gåing var heller ikke bra, ref. Löplabbet).
Følg meg gjerne på Strava: https://www.strava.com/athletes/26963178

6 hendelser på “Skulle ha Hoka. Slik ble det ikke.”

 1. Øyvind Jørgensen

  Hei,
  Har hatt PF, tror jeg; har ihvertfall slitt med vondt i hælen lenge. Til å begynne med prøvde jeg alt mulig av innersåler og utstrekning som ikke hjalp noe. Også trykkbølger. Derfor begynte jeg å løpe sjeldnere, men også hardere med intervaller for å ha litt effekt av treningen. Men vondt i hælen fortsatte, bare litt mindre vondt. Nå løper jeg litt lengre og roligere, og opplever at vondtene er nesten borte. Gikk til innkjøp av Brooks sko med god demping og de gir meg ihvertfall ingen problemer. Kanskje min erfaring kan gi deg noen idéer?
  Mvh

  1. Hei Øyvind!
   Takk for at du skriver. Mye har skjedd siden dette innlegget faktisk. Jeg har fått ny informasjon om hva som er «fasit» når det gjelder behandling av plantar fascitt, og hva slags sko man bør ha for å forebygge når man begynner å løpe igjen. Men kort fortalt, så har jeg etter to år endelig funnet en fyr som er ekspert på området. Bor du på Østlandet, så ta kontakt med Morten Johannessen på NEMUS Bryn 🙂

   1. Jeg vil veldig gjerne høre.. Var hoka bra eller ikke.. Har påvist PF i begge føtter.. Har hatt det 1 år nå.. Blir ???? snart.. Har prøvd alt utenom perfekte sko

 2. Sliter med min plantar fascitt også. Forbanna drittskade. Skal forsøke Hoka som jeg forstår at du nå har hatt gode resultater med. Noen flere erfaringer å dele etter litt tids bruk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *