Rulleski på Gran Canaria

I mange år har jeg, og sikkert flere med meg, lest om skiløpere som kjører sesongoppladning på sydligere breddegrader – med rulleski på beina. Mallorca er veldig populært, men også Gran Canaria har tydeligvis vært en ganske hot destinasjon for rulling på ski. Via treningsappen Strava, har jeg sett mange eliteløpere i aksjon på kanariøya, og det var jo blant annet her – at Petter Northug gikk på treningssmellen sin høsten 2016. Visstnok. 
Idelle forhold? Lovlig? Eller ikke?
Etter å ha sett utallige bilder fra proffenes treningsopphold på Gran Canaria, har jeg jo tenkt at stedet må være ideelt for rulleskigåing! Det ble til og med rapportert ganske ofte, om at asfalten stort sett er topp å gå på. Så – da det etterhvert ble klart at jeg skulle til Gran Canaria i september 2018, for å bo der i åtte måneder (i forbindelse med jobb), så var jeg ganske ivrig på å sjekke mulighetene for å trene på rulleski der nede.
Jeg brukte Google Maps en god del, og fant mange lovende veier innover på øya. Jeg brukte også Strava, for å oppdatere meg på hvor skiløperne vanligvis går. Jeg gjorde også en god del google-søk for å finne ut om lovligheten av å gå på rulleski der. Og da fikk jeg ymse resultater. Enkelte steder stod det at det helt klart ikke er noe forbud. Andre steder stod det at det ikke er lov, men at politiet ikke bryr seg. Noen var blitt stoppet, og bedt om å ta av seg skiene. Og det ble også skrevet om folk som hadde fått bøter. Men hva sier egentlig loven? Og hva er min erfaring etter seks måneder på øya?
Rulleski på Gran Canaria / Langrenn / Trening / Gold ski / GullsportMange søker til Gran Canaria for å gå på ski. Men er det lov? Jeg gir fasit i denne bloggposten. 
Klin kokos spanjoler
Vel framme på Gran Canaria, etter å ha dratt med meg to par rulleski og stavkogger fra Norge, ivret jeg en del etter å teste forholdene. Jeg bor i Bahia Feliz, sør på øya, og den første turen gikk jeg derfra, og bortover veien GC-500 østover. Litt kjedelig vei, og en god del biler – men en halvannen meter bred veiskulder. Der opplevde jeg ganske snart å bli skreket til av et høyt antall rabiate spanske bilister. Folk hang ut av vinduene sine, og var mer opptatte av å glane på meg, enn de var av å holde bilen sin på veien. De fleste var nysgjerrige, men som sagt – veldig mange var åpenbart forbanna også. Uansett, jeg kom meg ni kilometer bortover. Snudde, og gikk de samme ni kilometrene tilbake.
… og klin kokos politi!
Dagen etter hadde jeg såpass lite fantasi, at jeg bare la ut på den samme ruta en gang til. Jeg kom 900 meter avgårde, før jeg så en politibil på en kryssende vei. Og den så meg. De bråbremsa så det hvinte i hjula. På med blålys og sirener, 180 graders sving og full guffe mot meg. Jeg skjønte jo kjapt at her var det bare å stoppe opp i veikanten og vente på dommen.
To illsinte uniformer kom løpende mot meg, og kommanderte skia av på flekken. Jeg ble fortalt at det idioti-greiene jeg holdt på med, kunne jeg gjøre i Norge – og ikke her. Jeg pekte tafatt mot en gjeng syklister som lå fire i bredden midt i veien, men det var forgjeves. Det var jeg som var skurken her. Jeg fikk valget mellom å ta en bot på 200 euro, eller å gå tilbake dit jeg kom fra. Jeg regner med at de mente Bahia Feliz, og ikke Norge, så jeg gikk de 900 metrene tilbake. Sur var jeg også.

Rulleski på Gran Canaria / Langrenn / Trening / Gold ski / GullsportGC-500 litt nordøst for Bahia Feliz. Ser veldig flott ut, men rulleskigåing skal du bare droppe her. Ta sykkelen. Det er fullt lovlig. Du kan gjerne også sykle 4-5 stykk i bredden. No problem.
Hva med den velkjente «Sykkeldalen» da?
Fra den «norske» byen Arguineguin, går det en dal innover mot Soria, på vei GC-505. Denne er kjent som sykkeldalen, og det står også opplysningsskilt til bilister, om at det ferdes mange syklister i området. Der måtte det vel gå bra?! Det er jo der inne Northug og resten av proff-løperne går når de er her. Og en langløper jeg var i kontakt med, fortalte at politiet bryr seg nada.
Rulleski / Langrenn / Trening / Gold ski / GullsportEn liten rast i veikanten langs GC-505 i Soriadalen. Der «alle» andre skiløpere trener. Her kan det vel ikke være ulovlig? ????
Og jeg må innrømme, at det var strøkent å gå der. Slak stigning hele veien innover, og god trening. Herlig natur, og bilister som har vært ute en «vinterdag» før. Disse hadde null problem med verken meg aller andre cirka like myke trafikanter. Jeg fikk meg vel cirka 10 økter der inne, før det var full stopp. Jeg var midt i et siste i4-drag på vei ut av dalen, og ble passert av en mørk BMW. De bråstoppa da de så meg, holdt på å meie ned en gjeng syklister i samme slengen, rulla ned vinduet og skrek av full hals. Jeg hadde god fart og fortsatte, og BMWen sladdet rundt i en 180-graders, og kom etter. Hva faen er dette, tenkte jeg – helt til sirenene kom på. Sivilsnut.
De masa og styra om jeg hadde papirer på meg. Nei, det hadde jeg ikke. Jeg var på treningstur. Jeg fortalte at jeg hadde førerkort og diverse i bilen, som var 2 kilometer lenger ut i dalen. Da ba de meg ta på skia, og gå foran dem dit. Det var fett kan du tro. Stake på ski, med politibil med blinkende sirener bak meg i to kilometer. Det positive er jo, at jeg fikk fullført draget. Dog med noe høyere intensitet enn planlagt. Jeg sparte ikke så veldig på kruttet.
Rulleski på Gran Canaria / Langrenn / Trening / Gold ski / GullsportFikk gjennomført hele økta da, med noe høyere intensitet på sistedraget – da jeg hadde politi med sirener liggende bak i 2 km. Huska faktisk å starte klokka igjen før jeg gikk utover, men glemte å skru den av ved bilen.
Bot for rulleskigåing
Så var det da et faktum. Jeg fikk bot. Rulleskigåing er forbudt! Nok en gang forsøkte jeg meg med en sammenligning med syklister. Fånyttes. De var visstnok enige med meg om at det ikke var så farlig med skigåing, men de «gjorde kun sin plikt». Bullshit, tenkte jeg. Boten ble skrevet, og lød på 80 euro. 40 hvis jeg betalte innen tjue dager. Det skal også nevnes at da vi kom fram til bilen, og jeg skulle finne førerkortet, så hadde jeg glemt det i en annen sekk, som jeg ikke hadde med. Det ga de blanke i. Det var med andre ord helt greit at jeg kjørte rundt uten førerkort, men jeg fikk 80 euro i bot for å gå på rulleski. Viva Espana!
Rulleski på Gran Canaria / Langrenn / Trening / Gold ski / GullsportRulleskibruk på Gran Canaria, kan fort bety bot og sure miner.
Hva sier loven?
Jeg tenkte at jeg måtte i bunns til dette, og få noe slags svar svart på hvitt. Jeg øynet jo et lite håp om at det faktisk ikke er forbudt, men at politiet bare benytter anledningen til å herske litt. Så jeg skrev til det norske konsulatet på Gran Canaria, og fortalte hva som hadde skjedd. De i sin tur, tok kontakt med politiavdelingen der jeg hadde fått boten, og kom tilbake til meg med svar etter en snau uke.
Svaret var:
«Konsulatet har kontaktet politiet og de bekrefter at det ikke er tillatt å bruke rulleski på veiene i Gran Canaria. De henviser til artikkel 121, seksjon 4 som står i BOE CÓDIGO DE TRÁFICO Y SEGURIDAD VIAL § 2 Reglamento General de Circulación»

Artículo 121.

  1. Los que utilicen monopatines, patines o aparatos similares no podrán circular por la calzada, salvo que se trate de zonas, vías o partes de éstas que les estén especialmente destinadas, y sólo podrán circular a paso de persona por las aceras o por las calles residenciales debidamente señalizadas con la señal regulada en el artículo 159, sin que en ningún caso se permita que sean arrastrados por otros vehículos.

Konsulatet har også tatt seg bryet med å oversette dette, og skriver følgende:
«Kort oversatt betyr dette at det er ikke lov å bruke rulleski på veiene i Gran Canaria. Person på rulleski kommer inn i kategorien fotgjenger. Det er kun mulig å utøve denne sporten i sykkelfelt samt på fortau dersom det gjøres i samme tempo som en fotgjenger.»
Da er konklusjonen klar, og jeg håper at dette kan være til glede (eller frustrasjon) for andre som er ute etter informasjon om rulleskigåing på Gran Canaria. Kanskje du slipper ublide møter med Spanias lange arm. Har du noen spørsmål, eller kommentarer om dette, så bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor. Forøvrig: Heia Norge! Jeg gleder meg til å komme hjem! ????????
Føl deg også velkommen til å følge meg på Strava.
Takk til Gullsport, som har fått meg i gang på rulleski (reklame).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *