Kjøpe tredemølle? Gjør skikkelig research!

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it

I skrivende stund er det høst, og selv om det enkelte dager kan være fantastisk i skog og mark – med nydelige høstfarger og god-stemning – så går det mot tider hvor uteløping ikke alltid er like innbydende. Løsningen for mange, i hvert fall for de som har plass til det, er tredemølle.

Jeg ser helt klart i loggen på nettsiden her, at interessen for tredemøller er stort nå for tiden. Og til dere som ikke enda har mølle hjemme – så kan jeg ikke annet enn å anbefale det på det sterkeste! Det krever selvfølgelig litt plass, og sannsynligvis kan det bli tungvint å få den fraktet på plass hvis du bor i tiende etasje uten heis. Men har du plass, og mulighet til å få den inn døra – så bør du gjøre denne investeringen. Og gode møller for hjemmebruk, krever ikke lenger et par fulle månedslønninger.

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it
Svært billig mølle som vi har i Nord-Norge (hos samboerens foreldre). Dette var et godt kjøp. Mølla presterer bra, til en veldig lav pris. Men hvor holdbar den er, det vet vi ikke. Enda. (NB! Den heter Masterfit T100)

Det er en jungel der ute

Definitivt! Og den jungelen finnes det stort sett bare dårlige kart over, og de kartene er som regel laget av de som selger møllene – eller av folk som bare vil tjene penger på klikk. Det er lite objektivt å finne, når man leter etter informasjon om tredemøller. Og har du endelig funnet noe som ser ut som en kjempefin «test av tredemøller», så er det ofte nettsider som bare vil ha deg til å klikke deg videre inn til nettbutikker, slik at nettsiden som refererte deg kan tjene provisjon.

Selv kan jeg si at jeg får null og niks for å verken skrive om, eller anbefale, forskjellige møller. Det er for så vidt litt synd, ettersom den Adidas-mølla jeg skrev om for en god stund siden – har generert svært mange klikk til nettbutikken Tights. Nevnte nettbutikk skal jeg forøvrig komme tilbake til lenger ned, da jeg opplever de som er versting i klassen når det gjelder prising og informasjon.

Dette er tredemølla vi hadde mest lyst på i fjor. Den var priset til 14.999,-. Før-pris var oppgitt til 24.999,- (!) Så gikk prisen plutselig opp. Deretter fant vi ut at vareteksten omtalte Adidas T19, ikke T19x. Det ble for mye tull, og vi ble skremt bort. Sannsynligvis er det en god mølle, men er integrert skjerm det beste tro?

Skal du kjøpe tredemølle? Gjør research!

OK… nå er jeg vanskelig. Jeg ber deg gjøre god research, samtidig som jeg sier at det er en jungel der ute. Men, sånn er det bare. Forsøk å finne ut så mye som mulig om den mølla du har sett deg ut. Still spørsmål til selgeren, men aller best – finn andre som har samme mølle som du vurderer. Da får du sannsynligvis de mest ærlige svarene.

Spør folk på Zwift
Hvis det er ett sted du finner mange folk som har gode erfaringer med forskjellige møller, så er det på Zwift. Zwift er den virtuelle verdenen du kan løpe i, dersom du har en mølle som kan koble til programmet med bluetooth, eller du har en footpod. Zwift-folk finner du for eksempel i Facebook-grupper som Zwift Runners. Der finner du folk som er ganske dedikert til løping, og som løper mye på mølle.

Zwift er en lukket gruppe på Facebook. Meld deg inn, så blir du sikkert gira på å løpe på Zwift, samtidig som du kan stille spørsmål om hva slags tredemøller folk anbefaler. Merk at denne gruppen er for Zwift-løpere, så folk forventer spørsmål om møller som fungerer med Zwift.

Har du mulighet til å teste tredemølla selv?
Den store fordelen ved å handle tredemølle hos de store og kjente selgerne, som Sportsmaster, Treningspartner og til dels XXL – er at du ofte kan reise dit for å teste. Om du bor i nærheten så klart. Hos XXL kommer det helt an på hvilken sesong det er. På vår- og sommertid, finner du så godt som ingenting der. Da bruker de plassen til andre varer. Dersom mølla du har sett deg ut kun finnes på nett – så er det så godt som umulig å få prøvd den. Jeg forsøkte å finne noen som hadde min Reebok Jet 300 utstilt noe sted – det var helt umulig.

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it
Greit antall hurtigknapper. Dette er Masterfit T100. Forgjengeren til T150. Billig mølle, som til nå har levert bra.

Priser på tredemøller

Her kommer et avsnitt jeg håper du leser, og et råd jeg håper du tar til deg: Ikke slå til på det som umiddelbart ser ut som et kjempetilbud! Gjør research først!

En god del nettbutikker ser ut til å operere med veldig høye før-priser, på tredemøller som er nedsatt. Personlig synes jeg tights.no er versting i klassen. Der ser det nesten alltid ut som om de har kjempesalg, gjerne med over 10.000 kroner i avslag. Men hva har møllene kostet før, og var det en respektabel pris den gangen tro? For eksempel tredemølla jeg selv kjøpt for 8-9 måneder siden. I skrivende stund er den priset hos Tights, til 12.999,- På salg. Før-pris er oppgitt til 15.999,-. Det første jeg kan si, er at jeg aldri hadde kjøpt den mølla til 15.999,- Det andre jeg vil nevne, er at jeg kjøpte mølla på Coop OBS for kroner 9.093,- (+ 600,- i frakt). NB! Coop har nå priset samme mølle til 14.999,- og det beviser hvor jo-jo dette markedet er.

Når du ser på priser, så spør deg selv om prisen virker realistisk. Hvor kraftig er motoren for eksempel? Vil også legge til to ting til om Tights.no: Varebeskrivelsen på Adidas T19X den gangen, tilhørte Adidas T19. Eller omvendt. Det var i hvert fall feil. Det stod også at varen ble sendt fra lager i Oslo med levering 1-3 dager. Etter kontakt med kundeservice, kom det fram at varen ble sendt fra utlandet – med levering opp mot 3 uker. Hvorfor varebeskrivelsen tilhørte feil produkt, svarte de ikke på – selv om jeg spurte to ganger. Jeg bestilte ikke.

Hva med stjernerating og skriftlige anbefalinger? Kan man stole på det?
Jeg sier: Nei. Og her er det rart at ikke noe forbrukerråd eller lignende har tatt affære. Jeg skal ikke peke på noen, og heller ikke bastant påstå noe. Men, jeg synes det er litt merkelig at hvis for eksempel 14 personer har kommentert på et produkt (mølle i dette tilfellet), så har samtlige oppgitt navnet sitt i format fornavn og første bokstav i etternavn, etterfulgt av punktum. Veldig tilfeldig, ikke sant? Jeg understreker forøvrig at jeg ikke har bevis for noe. Jeg bare synser. Som et fornuftig og våkent menneske.

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it
Mølla på vei inn i leiligheten i mars 2020. God timing rett før coronaen traff.

Mine erfaringer og preferanser for tredemølle

Jeg vet ikke hvor interessant det er for deg, men her skriver jeg kjapt om hva jeg selv synes er greit å ha på en tredemølle, så kan du selv gjøre deg opp en mening om det også gjelder for deg.

Oppkobling mot Zwift
Jeg er blitt superfan av Zwift. Den virtuelle verdenen hvor du kan trene sammen med andre. Følge treningsplaner. Strukturerte workouts etc. Du er kanskje typen som heller vil se en serie, eller på TV. Hvis ikke, så kan Zwift være en god løsning. Jeg kommer fra nå av alltid til å ville ha en mølle som er direkte kompatibel med Zwift. Via footpod går greit per i dag, men jeg skulle gjerne ha koblet den til direkte, slik at møllas fart sendes direkte til programmet.

Å løpe i Zwift er veldig gøy. Synes i hvert fall JEG. Her fra start på en gruppetrening tidligere i høst.

Hurtigknapper
Jeg, og ikke minst samboeren, vil ha flest mulig hurtigknapper. Etter hvert gikk vi for en mølle som ikke hadde all verdens utvalg på den fronten. I øvre sjikt har vi kun hurtigknapper for 12 og 16 km/t. Det er tungvint når man skal løpe intervaller, og spesielt raske kortintervaller. NordicTrack pleier å være flinke til å servere hurtigknapper for hver andre km/t.

Incline / Stigning
Hvor mye motbakke vil du at mølla skal kunne gi deg? 10%, 12%, 15%? Tidligere har jeg ikke vært så opptatt av dette, men nå vil jeg ha mest mulig. Hvorfor? Vel… ute i den virkelige verdenen, så er det ofte kneiker som er brattere enn 10%. Da vil jeg trene på det på mølla også. Og med dagens fancy tilleggsprogrammer, så kan du ofte få mølla til å følge en løype du har laget i Google maps, og da er det artig at mølla kan simulere skikkelige motbakker. Så vil jeg også si, at hvis du plutselig (bank i bordet), får en skade som gjør at du må ta en løpepause. Så er det veldig fint å ha en mølle som for eksempel har stigning på 15%, slik at du kan gå i motbakke, og få gode treningsøkter – selv om du ikke kan løpe.

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it
Den gamle NordicTrack-mølla vår hadde fine hurtigknapper for både hastighet og incline.

Maksimal hastighet
Her kommer det jo helt an på hva slags løper du er. Mange klarer seg helt sikkert lenge med mølle som har toppfart 16 km/t. Men løper man mye, og har for eksempel mål om å løpe 10 kilometer på 45 minutter, eller raskere – så bør man nok opp i maksfart – slik at man kan kjøre raskere intervaller. Jeg tipper de fleste møller har 20 km/t som maks (min har det). Trener du intervaller raskere enn det, så er du kanskje på et nivå som gjør at du ikke leser denne artikkelen min i det hele tatt. Min forrige mølle hadde toppfart 22 km/t. Jeg løp aldri raskere enn 20, og det var nesten bare for å teste. Når du kryper over 20 km/t, så nærmer du deg farten som verdens beste maratonløpere holder for eksempel. Det er raskt! Forøvrig vil jeg legge til at du bør velge en mølle som har maksfart på litt raskere enn det du tror du skal kjøre intervaller på.

Motorstørrelse
Har du rask maksfart, så har du sannsynligvis en kraftig motor. Her kommer mye an på hvor tung brukeren er, og hvor mye du skal bruke mølla. Løper du en time eller mindre hver gang, eller løper du langturer på over to timer? Er dere kanskje to eller flere i husstanden, slik at mølla blir brukt flere timer daglig? Det er forskjell på motorer. Du velger mellom DC med likestrøm, eller AC med vekselstrøm. Førstnevnte er mest vanlig for hjemmemøller. Her skal man være OBS på at disse gjerne må ha pause innimellom. Sjekk med produsenten av mølla, hva som gjelder for den du vil kjøpe. En AC-motor er å anbefale, hvis mølla skal brukes mer enn 2 timer hver dag.

Reebok 300 Jet, som jeg har nå – har 2.5 HK DC-motor. Den kunne gjerne vært litt kraftigere, men den holder for så vidt. Vi er to som løper relativt ofte. Jeg føler meg dog litt usikker, hver gang jeg går på mølla rett etter at samboeren har løpt. Jeg har også hørt at svake motorer gjør at hastigheten sakker litt hver gang man lander på mølla. Dette vet jeg ikke nok om. Kort sagt kan man si at en AC-motor kan gå lenge hver gang, og at den i det lange løp varer lenger enn en DC-motor.

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it / Myrun Technogym
Et beist fra Technogym. En MyRun-mølle med 6.5 HK motor. Og den koster også!

Demping og størrelse på løpebånd
Hvor mye demping vil du ha? Da jeg kjøpte mølle, ville jeg ha mye demping for å skåne ledd mest mulig. Jeg angrer litt. Den er ganske tungløpt på grunn av dempingen. Når man prøver dyrere og proffere møller, virker de gjerne litt hardere. Det er det sannsynligvis gode grunner for. Min neste mølle blir nok en «hardere» type. Jeg opplever også at godt dempede møller gjerne knirker mer også, men det kan kanskje løses med litt olje (?)

Når det gjelder størrelsen på løpebåndet, så kommer det også an på bruken. Skal du stort sett gå eller jogge rolig – og ikke er av de lengste og største i fysikk – så holder det sikkert med løpebånd på 146 x 44 eller mindre. Selv har jeg 150 x 51, og synes det er tilstrekkelig. Jo større løpebånd, jo større motorkraft er å foretrekke.

Kan du løfte opp løpebåndet?
Har du behov for å løfte opp løpebåndet for å rengjøre under, eller bare spare plass når du ikke løper? Min Reebok 300 har den muligheten. Veldig greit når man skal tørke støv. Men, jeg er ikke avhengig av det, og jeg er nok kanskje av den oppfatning at – jo færre bevegelige deler – jo færre ting er det som kan knirke under bruk. Det er nemlig få ting som irriterer meg så mye som en mølle som knirker og skriker for hvert steg. Forøvrig: Vær nøye med å støvtørke under mølla. Etter hvert kan dette støvet havne i motoren eller på kretskortet, og det vil du ikke.

Kreves mye montering?
Nå for tiden har jeg inntrykk av at de fleste møller kommer ganske ferdig montert. Det gjaldt i hvert fall både Masterfit T100 og Reebok Jet 300, som jeg selv har bestilt de siste årene. NordicTrack T15, som vi gikk til innkjøp av for 6-7 år siden, måtte derimot monteres så og si fra bunnen. Vi hadde to karer her, som sleit i et par timer. De dro herfra og forlot en mølle med helt skjevt løpebånd.

Trenger du ipad-holder?
Hvordan er muligheten til å plassere smarttelefon eller ipad på kontrollenheten? Holdere som er montert helt på toppen, har en tendens til å riste litt under bruk. En annen ting du kan være obs på, er om holderen er plassert rett foran displayet – slik at du må flytte ipaden hver gang du skal se info om økten din. Du får tenke gjennom hva du foretrekker. På dette området er vår Reebok Jet 300 ganske perfekt (se bildet under). Vår mølle har også ladeuttak for USB, samtidig som den har tilkobling til hodetelefoner. Er det noe du trenger?

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it / Reebok Jet 300
Vår Reebok Jet 300 har genial plassering av ipadholderen. Ikke dekker den informasjonen i displayet. Ei heller sitter den helt på toppen (slik som på mange Pro-Form-møller), slik at den vingler. Tommel opp til Reebok for smart tenking.

Innebygd vifte
Spør du meg, så kan du se bort fra dette. Om mølla har det eller ikke, så merker du sannsynligvis ikke så stor forskjell. Jeg har hatt to tredemøller med vifter, men ingen av de kunne merkes noe særlig under trening. Med mindre du kjøper et monster av en mølle, så må du sikkert belage deg på å investere i et par vifter i tillegg. Vi har en som blåser bakfra, og en som blåser forfra. Begge fra Clas Ohlson.

Hva vil du betale for mølla?
Pris og kvalitet står ofte i stil, men ikke alltid. Som tidligere nevnt, så prises tredemøller gjerne litt merkelig. Vi hadde øynene våre på MyRun fra Technogym for et år siden. Den hadde en prislapp på 38.500,- (Nå koster den 45.000,-) Det var mye mer enn vi hadde mulighet til å betale for en mølle, men vi sjekket den allikevel ut. Det er uten tvil en svært god mølle, med veldig holdbar og god motor. Men, ser du etter en mølle med ipad-holder, hurtigknapper, som er sammenleggbar med mer – så hadde den ingenting av det.

Kjøpe tredemølle / Løpe på tredemølle / Løping / Løpetrening / Run for it
Har du mulighet – så anbefales hjemmemølle på det sterkeste!

Fått deg mølle? Da kan du bli med på online trening LIVE. Les mer på kondistreninga.no

10 hendelser på “Kjøpe tredemølle? Gjør skikkelig research!”

 1. Erlend Skjærseth Stensø

  Står denne seg fortsatt? Trenger mølle og vil løpe på Zwift.

  Hva ville du kjøpt til dette formålet i dag i prisklassen 10 – 25k?

  1. Hei Erlend. Beklager veldig sent svar. Jeg har ikke oppdatert denne bloggen på lenge, men skal ta den opp igjen nå. Du har helt sikkert ordnet opp i møllespørsmålet ditt nå, men jeg svarer uansett kort: Hvis det er Reebok-mølla du spør om, så vil jeg ikke anbefale den dersom du har budsjett opp mot 25k. Jeg har i det siste løpt en del på en Sportsmastermølle.. T300BT. Denne er jeg veldig fornøyd med. Synes løpebåndet er veldig behagelig, og det er gull at den er direkte kompatibel med Zwift. Du trenger altså ikke fotsensor. Ser at Sportsmaster i skrivende stund har tilbud, og det er flere møller der i prisklassen du ønsker. PS! Prøv den først, hvis du har mulighet. PS2! Reebok-mølla føles svært billig etter å ha løpt på den andre i noen uker.

 2. Hei.
  Hvor høyt er det fra gulvet opp til løpebånd (overflate)? Finner ikke info om dette noe steder på Reebok møllen.

  1. Hei Silje. Beklager sent svar. Har forsømt denne bloggen skikkelig, men nå tar jeg en runde med svar på meldinger og kommentarer 🙂 Jeg målte nå: Fra gulvet og opp til løpeflaten er det cirka 20 cm.

 3. Hei!

  Har du tilfeldigvis testet Titan Life S Line 890 Treadmill som selges på XXL og vet om den duger for en hobbymosjonist? Budsjett 10-12.00

  🙂

  1. Hei Iselin.

   Beklager altså, men denne mølla har jeg ikke prøvd. Jeg prøveløp en Titan-mølle i et XXL varehus en gang. Jeg husker jeg synes det var mye plastikk, og at jeg fikk litt leketøy-følelse. Men denne du snakker om, virker jo litt mer solid. Vet ikke hvor du befinner deg, men sjekk muligheten for å teste den i et varehus. Aldri enkelt å finne ut om noen har den oppstilt, men man kan jo forsøke 🙂

 4. Har budsjett fra 10- 20k. Hvilke mølle vil du anbefale i denne prisklassen. Har sett masterfit tp150 og 200. Reebok 300 jet, hammer liferunner lr22 etc. Har du prøvd flere av disse og hva får man mest for av pengene?

  1. Hei Jon. Skummelt og skulle påvirke et valg av noe såpass dyrt so men tredemølle 🙂 Jeg vil ikke uttale meg for mye, men jeg har jo både TP100 (ikke TP150) og Jet 300 i hus (på to forskjellige steder). Ville nok valgt TPen hvis valget stod mellom de to. Mye knirking, litt for mye demping og stadig mas om ny oljing fra Jet300-mølla. Jeg har i 3-4 måneder nå løpt på en Sportsmaster, og er veldig fornøyd. Den er 5-10k over budsjettet ditt, men jeg antar at de har god kvalitet på de noe rimeligere møllene også. Ikke minst kan du dra og teste selv, hvis du tilfeldigvis bor i nærheten av Østlandet. Lykke til!

 5. Marta Drønen Hatlevik

  Hei! Har lest mye av d du skriver og synes d er veldig interessant😀Skal kjøpe mølle i prisklasse ca. 25.000. Jeg ønsker å benytte Swift. Hvilken mølle vil du da anbefale? Er ikke låst mot noe, har kikket litt på Sole F85.

  Når d gjelder Swift eller Ifit, hva er mest interessant og gøyest å trene til?
  Takk for svar☺️

  1. Hei Marta! Og beklager sent svar. Det vil seg liksom ikke dette bloggstyret mitt 🙂 Det er for mye å gjøre i hverdagen. Ah… jaja. Fant i hvert fall akkurat ut at du og noen flere har skrevet kommentarer.

   Jeg har ikke testet Sole F85 selv, men jeg kjenner folk som har Sole-mølle og som er veldig fornøyd. Selv er jeg godt fornøyd med Sportsmaster sin T300-mølle. Anbefaler absolutt å teste hvis du har mulighet, men det er kanskje vanskelig? Når det gjelder Zwift vs iFit: Jeg brukte iFit for en del år siden. Veldig fint for å oppleve nye plasser og bli kjent med byer man skal reise til for eksempel. Men det blir litt statisk. Jeg har veldig stor glede av Zwift. Synes det er artig å ha mulighet til å løpe virtuelle løp for eksempel. Også holder jeg LIVE-treninger på Zwift for kondistreninga.no 🙂

   Lykke til med møllevalget. Spent på hva du velger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *