Hoka Speedgoat Mid 2 GTX – Min erfaring

Hoka Speedgoat Mid 2 GTX / Løpesko / Terrengsko / Turstøvel / Trening / Løping

Nå er det på tide med et nytt Hoka-innlegg! Jeg ser her på loggen min at interessen for Hoka bare øker og øker, så da er vel det minste jeg kan gjøre, å skrive litt om mine erfaringer. Jeg har jo i løpet av et års tid, blitt en storforbruker av sko fra Hoka. Jeg gjør forøvrig oppmerksom på at alt som står her på nettsiden er basert på mine erfaringer, og at jeg verken er ekspert på sko, skader eller løping.

Til dette blogginnlegget har jeg også laget en liten videosnutt. Se den gjerne her, eller les videre nedover. Eller gjør begge deler om du vil.

Hoka for plantar fascitt

Dersom du har vært mye her på nettsiden før, så skal jeg ikke kjede deg med mye skriverier om dette nå, men min historie med Hoka begynte på grunn av plantar fascitt. (Har skrevet en del om dette før, så du kan jo søke på nettsiden etter disse innleggene). Det var vel i juli/august 2019, at jeg bestilte mine første Hoka Bondi. Da innså jeg at alt jeg hadde blitt fortalt av «eksperter» til da, og alt jeg hadde prøvd av sko og behandlinger, stort sett hadde vært tøv. Jeg ble jo til og med frarådet Hoka-sko. Av mange.

Uansett. Jeg tenkte at nå var tiden inne for å prøve en annen taktikk. Kutte ut knallharde og spesialbygde såler, kutte idiotisk og dyr behandling med nåler, metallskraper, trykkbølger med mer – og heller prøve godt dempede sko. Siden da har jeg ikke sett meg tilbake, og skapet flommer over av Hoka-modeller.

Dette er hva jeg og samboeren har hamstret siden august 2019, da vi testet Hoka for første gang. Puh!

Behagelige sko også på tur

Nok om det. Etter hvert fikk jeg mange mil i Hoka Bondi 6, og jeg var storfornøyd. Men jeg ønsket meg noe bedre skotøy også til turgåing, så oppdaget jeg Hoka Speedgoat Mid 2 GTX. En turstøvel fra Hoka, som i tillegg til å være vanntett, også skulle være lett og godt dempet. I tillegg skulle jeg kunne løpe i dem (?). Dette måtte jeg jo ha. Pengeboka var derimot slunken, men da julaften 2019 kom, og jeg pakket opp den firkantede pakken fra samboeren min – så ble jeg en stolt Speedgoat-eier!

Og informasjonen jeg hadde sett på nett løy ikke. Dette veide jo «ingenting»! Mine turstøvler veide faktisk tre ganger så mye. Riktignok er det fjellstøvler, produsert for røffe forhold med mye steinur og greier. Men mine bruksområder er sjelden steinrøyser. Det er oftere skogsstier, myrområder og grusveier. Til det bruket kan jeg heller ha en lettere og mye mer behagelig sko, som Mid 2 GTX. PS! Trenger du mer stabilitet i områder som beskrevet, så tror jeg modellen som heter Hoka Kaha muligens er mer egnet.

Og behagelige er de virkelig! Det er en drøm å gå lange turer i disse støvlene, og det føler jeg at jeg har dekning for å si nå. Jeg har brukt de på 20-25 dagsturer i Nordmarka, i både tørt og vått vær. I juni gikk jeg på tvers av Nordmarka på tre dager, fra Grünerløkka til Jevnaker – med dagsetapper opp mot 30 km. Og i august var jeg en uke på Finnmarksvidda, og fikk testet de skikkelig i myrområder og enkle elvekrysninger.

Null problem å krysse over bløte steder i terrenget. Her fra Finnmarksvidda i august 2020.
Må nesten legge til at kompisen min, med Hoka Kaha, også kom seg greit og tørrskodd over her.

Funker de til løping også?

Jeg leste på en salgsside for lenge siden, at dette er turstøvler du faktisk kan løpe i også. Høres jo ganske rått ut. Mitt forhold til turstøvler er jo «tunge klosser» som veier oppunder kiloen per stykk (slik som mine fjellstøvler fra Alfa). Men OK… kan de løpes i? Jeg har testet. Svaret er ja! Jeg testet de på en rolig 10-kilometer rundt Sognsvann 4. februar 2020. Alltid vanskelig å huske hva man tenkte i øyeblikket, men det jeg noterte på Strava samme dag var: «Når man kan løpe 10 km i turstøvler – da løper man i skopar av merket Hoka! Dæggern altså… jeg blir bare mer og mer imponert av skoene som kommer derfra. Dritbra dempa, og vekt som er 30% av mine forrige tursko.»

Så… jeg var tydeligvis fornøyd. Det skal legges til at jeg i dagene etter, hadde ganske vondt på yttersiden av føttene. Mid 2 GTX er nok smalere enn Bondi-skoene som jeg var vant med, og ettersom jeg er cirka like plattfot som en and, så ble føttene skvisa litt. Jeg legger også til at jeg den 13. september jogget i de for andre gang. Da var det litt mer spontant. Var egentlig på en gåtur, men fant ut at jeg skulle jogge de siste 4,25 kilometrene. Da kjente jeg ingen smerter i ettertid, ettersom skoene sikkert er utvidet.

Snører på meg Hoka Speedgoat Mid 2 GTX for første gang. Spent på resultatet.

Min erfaring i korte trekk

Dette er fantastisk behagelige turstøvler! Det er som å gå på tur i godt dempede joggesko egentlig. Jeg får alltid gnagsår når jeg kjøper nye sko, men disse har ikke trykket eller gnagd et eneste sted. Første gang jeg hadde de på, gikk jeg seks kilometer i litt tempo, på asfalt. Null gnaging. De funker også som løpesko, og jeg kommer til å bruke de utover høsten, på slapsete grusveier (litt på grunn av mangel på andre sko for slike forhold) PS! Les fotnote nederst i innlegget.

De er glimrende på både korte og lange turer i skog og mark! De er vanntette til ganske langt opp på lissene, men på grunn av stoffet som er brukt, så føles det noen ganger som om man blir våt gjennom. Vekt og demping er strålende for en turstøvel. Enkelte vil nok ha en høyere støvel, men det kommer jo helt an på bruksområdet ditt.

Glatt underlag og is
Her kommer et lite PS!: Produsentene/selgere opplyser at disse skoene sitter som støpt uansett underlag. Det er ikke min erfaring. På min aller første gåtur med dem, gikk jeg på asfalt med noen isete partier. Jeg kunne like gjerne gått med skøyter. Såpeglatt. Samme har jeg opplevd på sleipe steiner i skogen. Jeg tror dessverre ikke det vil fungere særlig godt å løpe med disse på isete eller slapsete asfalt. Derimot er det sikkert topp på slapsete grusvei.

Størrelser
Dette er et lite NB! Jeg bruker vanligvis 42-43 i sko. I Hoka Bondi har jeg 42 2/3. I disse derimot, Speedgoat Mid 2 GTX, måtte jeg opp i 44 for å finne noe som passet. Merkelig, men da vet du det.

Jeg er ikke sponset av Hoka
Jeg er (dessverre) ikke sponset av Hoka på noen måte, så det du har lest her – er min helt subjektive erfaring med Hoka Speedgoat Mid 2 GTX. Kan godt hende andre har avvikende opplevelser med skoene, men vi er jo alle forskjellige.

1 hendelser på “Hoka Speedgoat Mid 2 GTX – Min erfaring”

  1. Har disse skoene og er veldig happy på fotturer på grusvei. Foreløpig ikke prøvd så mye i terrenget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *