Treningsdagbok og planlegging

Jeg har vært aktiv, og trent så lenge jeg kan huske. Helt fra fatter dro meg ut på løpeturer da jeg bare var 5-6 år, og fram til i dag. Nå er jeg 42. Jeg har i liten grad blitt trent i utholdenhet av noen andre enn meg selv, og det har naturlig nok ikke gitt voldsomt med resultater. Jeg har gjort to store feil, såvidt jeg sjøl kan bedømme….

Feil nummer 1: Altfor mye trening på høy intensitet
Helt siden jeg begynte å løpe i gatene på egenhånd i 7-8-årsalderen, så har mine løpeturer vært altfor harde. Det var stort sett om å gjøre og guffe på maksimalt, i hvertfall mot slutten av turen, slik at jeg kom helt pumpa hjem. Er dette så smart da? Nei. Det er jo ikke det. Jeg har nok, spesielt i ungdomsårene, hatt en ganske høy anaerob terskel, på grunn av all denne høy-intensitetstreningen, men en god base for utholdenhet over lengre distanser, det er det vel ikke? I tillegg, og dette er kanskje det jeg har kjent mest på, så har jeg ofte vært skadet. Jeg har hatt masse knetrøbbel, tretthetssmerter under føttene – for ikke å snakke om hælskadene jeg nå sliter med. Alt dette skyldes nok i grad for intensiv trening.
Treningsdagbok / Trening / Statistikk / Løping / Langrenn / Innspurt Stockholm Mini-marathon i -92 og -91 (hhv. 15 år og 14 år). Det gikk ofte i konkurransefart på trening også. Dessverre.
Feil nummer 2: Dårlig (eller ingen) planlegging eller dagbokføring
Dette henger jo litt sammen med forrige feil så klart. Hadde jeg planlagt treningen (og også hatt mer kunnskap), så hadde jeg unngått all den harde treningen, og sannsynligvis alle skadene. Men i hvertfall… jeg har stort sett aldri planlagt økter, eller ført treningsdagbok. Det nærmeste jeg har kommet, var at jeg i en periode i ung alder – la sammen antall kilometere jeg hadde løpt hver uke.
Hvis man vet hva man vil bli god på, samt at man har litt kunnskap om hva slags trening man behøver for å komme dit man vil – så kan man styre treningen ned til minste detalj, ved å planlegge i forkant, og føre dagbok i etterkant. Du kan også enkelt se forbedringer: Hva slags vekter kjørte du for et halvt år siden, kontra i dag. Hvordan er tidene dine på diverse løperunder, kontra tidligere – og hvordan er sammenhengen mellom tidene og pulsen din – da og nå? Dette og mye mer, kan du enkelt få oversikt over, og justere treningen etter.
Treningsdagbok / Trening / Statistikk / Løping / Langrenn / Min kjære i godt driv oppover mot «Korset» i Arguineguin, Gran Canaria. Rask gange i motbakke er topp trening.
Min nye treningshverdag starter nå
Akkurat dette med planlegging, og føring av treningsdagbok – er noe jeg har satt i gang nå. Det er jo ikke for seint. Jeg ekke dau enda. Det er nok, let´s face it, for seint for meg å bli idrettsutøver på toppnivå – men jeg kan i hvertfall fortsatt oppnå mye bra – og ikke minst kose meg med treninga, og nyte fremgang.
Spesielt de to siste tingene, er noe som betyr mye for meg personlig. Jeg koser meg faktisk mer nå, nå som jeg kan sitte og nerde med å sette opp planen for den kommende tiden – samt se resultater av det jeg gjør. Sistnevnte har jeg fortsatt ikke gjort enda, da jeg knapt nok har begynt mitt nye organiserte treningsliv.
Treningsdagbok / Trening / Statistikk / Løping / Langrenn / Garmin Forerunner 935
Hva slags treningsdagbok skal man bruke?
Det viktigste er jo at du bruker noe, så da spiller det kanskje ikke all verdens rolle akkurat hva det er du bruker av verktøy. Mange nøyer seg med statistikken fra Strava og/eller Endomondo. Da har man jo i det minste en oversikt over gjennomførte økter, puls, distanser og bla bla bla. Men det man får av statistikk og lignende, er jo ganske tynt. Det er heller ikke så enkelt å planlegge trening med disse verktøyene.
Føring og planlegging med god gammeldags penn og papir, kan fungere bra – både til planlegging og plotting av resultater og diverse. Men da mister man statistikker.
Et godt verktøy, kan være Olympiatoppens treningsdagbok. Denne er/har vært brukt, av svært mange av våre toppidrettsutøvere, og et stort antall (super)mosjonister. Jeg har ikke testet den forrige versjonen, men har gitt den nye utgaven et forsøk. Og, det virker vel og bra, men løsningen har en rekke svakheter. Den mangler masse statistikk, den har en haug av bugs som er ganske irriterende – og ikke minst – den ligger på en ekstern server! Jeg synes det er skummelt å lagre en haug av nyttig informasjon (etterhvert kanskje flere år med data), på en server som man ikke selv har kontroll på. Så… hva er løsningen?
Olympiatoppens treningsdagbok / Trening / Statistikk / Løping / LangrennOlympiatoppens treningsdagbok. Fint interface, men relativt upraktisk. Vil tro at mange som jobber med trening, vil ty til andre logg-verktøy enn denne. Med mindre det skjer noe med funksjonaliteten. 
Regneark på din egen datamaskin
Med bakgrunn av hva jeg har sett i Olympiatoppens dagbok, og de dataene som pulsklokka mi gir meg (samt hva jeg ønsker å måle) – så har jeg laget meg et eget regneark i Numbers (Mac-versjonen av Excel). Der plotter jeg inn data etter en økt, og deretter oppdateres alt av statistikk og tall automatisk. Jeg har akkurat startet å bruke dette (og holder fortsatt på å justere regnearket), men jeg er sikker på at dette vil gi meg all informasjon (og mer til) om treningen min. Med god planlegging og enkel periodisering av treninga i tillegg – så er jeg sikker på at jeg skal få svært godt utbytte av føring av dagbok, og av treninga mi generelt.
Treningsdagbok / Trening / Statistikk / Løping / Langrenn
Hva tenker du om disse tingene? Planlegging, treningsdagbok og diverse? Jeg tar gjerne imot kommentarer i kommentarfeltet nedenunder. Gjerne også erfaringer rundt føring av dagbok. 
Følg meg gjerne på Strava

2 hendelser på “Treningsdagbok og planlegging”

    1. Hei Anders. Beklager at du aldri fikk svar. Jeg skal ta opp igjen denne bloggen nå. Må først bruke litt tid på å rydde opp. Besvare meldinger og kommentarer, fikse ødelagt design og ikke-fungerende bilder osv. Treningsdagboke jeg brukte på denne tiden bruker jeg ikke lenger. Per nå fører jeg ikke noe. Men, jeg skal lage et nytt regneark snart, og kan sikkert lage et innlegg om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *