Rulleskitrening for løpere

Først og fremst – hva i all verden skulle jeg gjort uten rulleskia? Svaret er enkelt: Jeg ville ha fortsatt å slite med skader, og mistet det meste av motivasjon for trening og utvikling!

Kort forhistorie
Helt siden jeg var i slutten av tenårene, har jeg slitt med belastningsskader i føttene. I skrivende stund er jeg 41 år. Det har aldri spilt noen rolle om jeg har sørget for forsiktig progresjon, variasjon i underlaget, gode sko eller bla bla bla. Én rask ti-kilometer på asfalt – Bam! Så sitter den der. Skaden som ødelegger alt av trening i måneder fremover. Sånn har det vært for min løpehobby så lenge jeg kan huske.
For to år siden begynte det å toppe seg. En plantar fascitt (hælskade) i tidlig stadie, «benket» meg i et halvt år. Et år senere fikk jeg spesiallagde innleggssåler, som bedret hverdagen noe – men føttene taklet ikke lenger løping. Problemene spredte seg til alle andre deler av foten, og noe annet enn rolig trening var (og er fortsatt) ganske uaktuelt. Hva gjør man da? Alternativ trening kanskje?
14 kilometer på tredemølla / Løping / Tredemølle / Trening
En ny treningshverdag
Jeg hadde aldri trodd jeg skulle gå på rulleski, men da jeg testet roller blades med staver høsten 2016 – ble jeg kjapt ganske hekta! Det var jo utmerket trening, som ganske enkelt kunne styres i forhold til hvilken sone man ville trene i. Samtidig som man får topp trening av kjernemuskulatur, overkropp, armer, skuldre osv. Ulempene med rulleskøytene var derimot at alt annet enn tørr asfalt var livsfarlig, bremsing er slitsomt og farten blir for høy.
Så, da våren kom nå i 2018, var tiden inne for å teste rulleski for aller første gang. Og du verden for en glede! På grunn av høyere rullemotstand enn på skøyter, ble effekten enda bedre. Samtidig er det en ganske grei sak å bremse/ploge.
Staking på rulleskøyter i Drøbak / Langrenn / Trening
Før rulleskiene var på plass. Her på rulleskøyter utenfor Drøbak i våres.

Jeg har nå fått en ganske ny treningshverdag, og mer variasjon – samtidig som jeg stimulerer det meste av muskulatur som er i aksjon under løping. Og når det gjelder trening av hjerte- lungekapasitet, oksygenopptak etc., så er det jo helt spesifikt i forhold til løping. Og dette altså samtidig som jeg skåner føttene mine. Her kan du lese om hvordan Norges beste kvinnelige mellomdistanseløper, Karoline Bjerkeli Grøvdal, har lagt inn en ukentlig treningsdag på rulleski, for å unngå nye skademareritt.
Rulleski / Klassisk / Gold ski / Gullsport / NQ Sport / Trening
Ny treningshverdag med rulleski på beina.
Unngå skader
For min del er skadeforebygging kanskje den viktigste grunnen til at jeg nå går mye på rulleski. Rett og slett fordi det er løping jeg har lyst til å bli god i. Det skal dog sies, at jeg stadig opplever nye og positive ting og effekter av å gå på rulleski, slik at jeg ikke lenger ser på denne type trening som et rent substitutt for noe annet. Jeg digger at jeg kan gå lange distanser på kort tid, og dermed få sett mye i løpet av en økt. Jeg elsker effekten rulleskigåing har for kjernemuskulatur og overkropp! Og, jeg blir rett og slett bedre til å gå på ski – slik at jeg kan ha større glede av utetrening på vinterstid.
Hardøkter på rulleski
Jeg skal, så lenge jeg klarer å holde igjen, forsøke å begrense løpeøktene til sone 1 og sone 2. Altså, rolige økter. Dette ser ut til å gå bra enn så lenge, og nå som de tyngre øktene i joggesko er borte, kan jeg heller øke distansen jeg løper. For noen måneder siden, kunne jeg ikke løpe lenger enn 10 km uten å få problemer. Nå løper jeg fint opp mot 20 km, uten at jeg nødvendigvis kjenner plager.
Løping / Trening / Løeblogg / Treningsblogg / Riga / Latvia
Jeg løper fortsatt, men begrenser turene til sone 1 og 2, og gjerne på mykere underlag enn asfalt.
Når det gjelder hardøkter, så har jeg flyttet den biten av treningen over på rulleski. Jeg har funnet noen fine traséer med motbakke, hvor jeg kan kjøre svært effektiv intervalltrening. Det går også helt fint å gjennomføre tempodrag, fartsleker og alt av intervaller også i flate partier.
Komplettér treninga med styrketrening
Det eneste jeg føler at mangler i min trening for å fortsette og utvikle meg som løper, er styrketrening. 2-3 økter med styrke på blant annet legger, lår og hamstrings – skal legges inn i treningsplanene fra nå av. Det eneste jeg føler at rulleskiene ikke kan erstatte, er belastningen beina får av spurter og skikkelig hardkjør i sone 5. Derfor skal jeg prøve å kompensere for dette, med styrketrening.
Styrketrening for bedre løpsdynamikk og skadeforebygging / Trening / Løping
Styrketrening! Viktig, viktig, viktig!

Hvorfor rulleskitrening for løpere?

Tja… føler jeg har skrevet mye om dette allerede, men hvis jeg skal summere kjapt: Hele kroppen er i sving når du går på rulleski, og kretsløpet blir svært godt stimulert. Hvis du staker, så trener du også masse kjernemuskulatur. Går du diagonalgang, trener du nær sagt de samme musklene som du trener ved løping. Men – du slipper støtene fra det harde underlaget, og unngår sannsynligvis skader. Bare hold deg på beina.
Rulleski / Klassisk / Gold ski / Gullsport / NQ Sport / Trening
Lyst til å prøve deg på rulleski?
Hvis du har lyst til å prøve deg på rulleski, så kan jeg på det varmeste anbefale Gullsport på Rud i Bærum. Jeg har vært så heldig å få en sponsoravtale med dem, og jeg hadde ikke kunnet nyte denne revolusjonen i trening – dersom de ikke hadde hjulpet meg på veien.
Rulleski / Klassisk / Gold ski / Gullsport / NQ Sport
Klassiskskiene mine fra Gullsport
Gullsport / Langrenn / Ski / Friluftsliv
Gullsports butikk på Rud I Bærum. Velg og vrak! Du kan få 40 %.
Nysgjerrig på øktene mine på blant annet rulleski? Klikk her for å følge meg på Strava, hvor jeg legger ut alle økter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *