Motbakkeintervall á la Team Ingebrigtsen

Til tross for at vi lever i en slags science fiction-aktig verden for tiden, med alt dette corona-fokuset – så kan man allikevel nå forsøke å nyte den årstiden vi er på vei inn i. Snøen er for det meste forduftet overalt, og man kan begynne og løpe på grusveier og stier igjen. Samtidig er været helt nydelig, og i skrivende stund er det varslet strålende sol i en uke fremover. I dag er det forøvrig 15 varmegrader. Og ja… nå snakker jeg om Østlandet. Jeg er fullt klar over at situasjonen er en ganske annen i for eksempel Nord Norge. Sorry for det altså.
På vei til å bli skadefri fra plantar fascitt?
Jeg skal ikke bruke så mye tid på dette, men tross alt så er det en personlig blogg – og jeg føler for å gi en oppdatering. Jeg har slitt med denne skaden i snart fire år. Har nesten ikke kjørt intervall siden sommeren 2016, men nå er ting i bedring. Hadde en veldig fin session med en ortoped på Ullevål i januar, og med hans råd – er jeg nå i stand til å trene med mye mer kvalitet enn jeg har gjort. Jeg kommer tilbake til hvordan han hjalp meg.
En svært rolig halvmaraton med samboeren sist søndag. Bra for kropp og sinn.
Jeg kan kort sagt begynne å kjøre intervaller igjen. Jeg har også nå løpt 10 av de 12 siste dagene – noe som ville vært utenkelig for bare noen måneder siden. For tre dager løp jeg en rolig halvmaraton, og i går kjørte jeg motbakkeintervall. Jeg er på vei!
Motbakkeintervall á la Team Ingebrigtsen
Jeg antar at de fleste som er her inne kjenner til gutta fra Sandnes, og hva de har fått til. Sannsynligvis er du nysgjerrig på hva de driver med av økter, og kanskje du også har hørt om en av de kjente standardøktene deres? Motbakkeintervall – 20 x 200 meter.

Elsker å løpe i Zwift når jeg er på mølla. Her er jeg i siste del av oppvarminga, og skal snart begynne oppover bakken
Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på en versjon av denne på mølla, og som tenkt – så gjort. Kjørte økta på Zwift, da jeg synes det er litt mer spennende enn å se inn i veggen. Fant en fin rute i «New York», som først tok meg gjennom 3 km med oppvarming, før ferden gikk oppover. Synes det er inspirerende å se at jeg løper oppover, når jeg faktisk gjør det.
Som sagt, min versjon ble 3 kilometer med oppvarming – hvor de to første var rolig jogg. Den tredje kilometeren brukte jeg på å begynne og øke incline, samtidig som jeg kjørte 2-3 drag. Hoveddelen ble da 20 drag på 13.0 km/t. Incline på mølla var 8 %. Synes jeg traff veldig fint med farten på første forsøk her. Den første halvdelen av dragene holdt jeg meg mye under terskel, mens jeg var på eller over i andre halvdel.
Ser jo tydelig at puls når en ny topp nesten for hvert drag, og ikke minst at den ikke dropper noe særlig i pausene. I hvert fall ikke mot slutten.
Det kan hende jeg skulle ha hoppet av mølla i pausene, men jeg setter som regel pris på aktive pauser. Mulig de ble litt vel aktive, for pulsen rakk ikke å falle noe særlig. Det er forøvrig også tilfelle for Ingebrigtsen-gutta. Jeg valgte å skru ned farten til 6.0 km/t, slik at det ble rask gange. Inclinen ble på 8 % også i pausene. Lengden på pausen var rett og slett 100 meter. Som cool down jogget jeg svært rolig i 1 kilometer.
Hvorfor motbakkeintervall?
Hvis du ikke er altfor erfaren med løping, så kan man kanskje lure litt på hvorfor slike intervaller er viktige?
For min del, i min situasjon – så er det først og fremst positivt fordi jeg kan få intensiteten opp over terskel, uten at jeg må løpe så raskt. Intervaller på 16-17 km/t og oppover er veldig belastende for kroppen, og mine hæler skal ikke utsettes for så mye sånt. Ikke enda i hvert fall. En annen sak er at motbakkeintervall gir veldig god spesifikk løpsstyrke. Spesielt legger, setemuskulatur og bakside lår blir aktivisert.
Jeg skal definitivt få inn en ukentlig økt med motbakkeintervaller. Jeg skal også, på grunn av skadesituasjonen, forsøke å kjøre andre intervalltyper i motbakke også. Både kortere eksplosive intervaller (15 sekunders) og de berømte 1000-metersintervallene.
Dette er kraften jeg skaper i økta. Legger spesielt merke til at jeg produserer mindre kraft utover i økta. Veldig rart. Tipper det var teknikken som gikk seg til, slik at jeg løps mer effektivt etter hvert. Ganske interessant å se faktisk!

Har du noe erfaring med noen av de nevnte økter, eller har du noe du vil dele – så gjør gjerne det i kommentarfeltet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *