Løpe ute eller på tredemølle – hva er best?

Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

Hege Erichsen fra Løp- og Idrettsklinikken i Asker, har skrevet et innlegg for runforit.no, om løping på tredemølle versus løping ute. Forøvrig: Ønsker du en løpestilsanalyse, så får du det for kroner 700,- (ordinært 900,-) hvis du sier at du leste dette på runforit.no.

Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

Løpe ute eller på tredemølle? Jeg mener at det beste er en kombinasjon!

Trener du utelukkende på tredemølle vil det gjøre legg- og fotmuskulaturen din svakere, fordi du vil da mangle det siste frasparket som du får når du løper ute i terrenget.

Har du en mølle hjemme så er det svært tidseffektivt og lettvint; 

  • mer motiverende å ta en løpetur på tredemøllen inne mens det er dårlig vær ute 
  • det er enkelt å komme opp i et høyt tempo, du kan variere stigningen og ofte kan du trykke på en knapp og få opp et forhånddefinerte program, 
  • du slipper å kle deg etter været og det er ingen ytre forstyrrelser som vind, regn, vanskelige stier og glatte veier med is og snø.
  • Musklene våre fungerer ikke helt optimalt i kulden og løping på glatt underlag medfører at vi spenner kroppen og spesielt leggmusklene, ofte selv om man løper med piggsko.

På den andre siden så gir det å løpe ute i all slags vær og vind og ulent terreng en «gratis» styrketrening som man ikke får på mølla, du kobler inn både legg- og fotmuskulaturen på en helt annen måte som du «mister» litt på tredemølle, du har et naturlig fraspark og løpesteg og ikke minst du får masse frisk luft.

Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

En person som vanligvis løper ute om våren og sommeren, men trekker inn på en tredemølle om høsten og vinteren bør være ekstra forsiktig med overgangen fra tredemølle til ute igjen når våren kommer. Man får et monotont løpesteg på mølla og mange blir overrasket over hvor «støl og stiv» man blir i legg- og fotmuskulaturen ved overgangen fra løping på mølle til ute i terrenget…

Dette er en vanlig overbelastningsskade som vi ofte ser på klinikken – det er superviktig, for ikke å overbelaste legg- og fotmuskulaturen å legge inn noen økter med vanlige tåhev og gjerne tåhev med en håndkle rull under tærne (for å trene fotmuskulaturen ekstra) om høsten og vinteren.

Ved løping på tredemølle så ville jeg anbefale at man setter stigningsgraden på 0,5 eller 1,0 som normalen, dette for å gjøre løping på mølla litt mer likt som å løpe ute, kompenserer litt for luftmotstanden vi får ute.

Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

Det finns mange forskjellige tredemøller til salgs, det som er viktig å ta hensyn til når du skal kjøpe mølle å ha hjemme er bla: 

  • vekten på den tyngste brukeren av mølla
  • om du primært skal gå eller løpe på den 
  • lengden på treningsøktene dine. 
Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

Jeg vil anbefale at du drar et sted hvor du kan teste tredemøllen før du kjøper den. Det fins mange ulike størrelser på løpeflaten på møllene og denne bør være bredere hvis du skal løpe på den enn bare gå, videre så er det viktig at tredemøllen du skal løpe på har en høy rullediameter og relativ høy vekt – dette vil gjøre mølla mer stabil. Når det gjelder motortype på møllene så skilles det mellom vekselstrøm og likestrøm og mellom løpende og maksimal kraft – her synes jeg dere skal høre med leverandørene av tredemøllene ifh til hva de vil anbefale til ditt bruk.

Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

Mange av de nyeste tredemøllene har egne mulitmedia skjermer som gjør at øynene har noe å «hvile» på mens vi løper. 

Jeg har selv en litt eldre tredemølle kjøpt på Sportsmaster med en TV hengende på veggen foran – så jeg løper mens jeg ser på serier/sport eller mens jeg ser på ulike foredrag osv….

Løping på tredemølle / Løp og idrettsklinikken / Løpestilsanalyse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *