Lapskaustrening i sone 2

Bedriver du lapskaustrening? Det gjør jeg! Jeg visste egentlig ikke helt omfanget av min egen unyttige trening, før jeg satte meg ned for å logge alle 2018s treningsøkter. Det var da jeg så det, svart på hvitt, som det heter. Men hva er lapskaustrening?

Lapskaustrening – Den unyttige sone 2
Jeg har funnet ut at begrepet lapskaustrening gjerne brukes om flere ting. Blant annet har Johan Kaggestad (wiki-link), brukt ordet «lapskaustrening», om trening som ikke er planlagt, og dermed bare er helt tilfeldig. Det jeg stort sett har forbundet begrepet med, er trening som foregår i sone 2. Altså, sonen som ligger fra 72 prosent til 82 prosent av din maksimale hjertefrekvens.
I denne sonen er det, i følge de fleste som jobber profesjonelt med utholdenhetstrening, ingen vits i å trene. Dette fordi treningseffekten visstnok er ganske identisk med det du får av å trene i sone 1, altså 60-72 prosent. I så tilfelle er det jo da mye smartere å trene i den lettere sone 1, slik at restitusjonstiden blir så kort som mulig, og belastning på skjelett og muskler blir så liten som mulig. Høres jo logisk ut. Jeg hører jo også gang på gang at toppidrettsutøvere legger vekt på viktigheten av at de rolige øktene må være rolige nok, og de harde må være skikkelig harde.
Lapskaustrening i sone 2 / Trening / Løping / Langrenn / UtholdenhetstreningEn av øktene mine i forrige uke. Oops! 
Nybegynnerfeil
Lapskaustrening sies å være en typisk nybegynnerfeil, men jeg tror nok veldig mange ivrige såkalte supermosjonister er i samme båt. Sjøl har jeg akkurat funnet ut at jeg er kongen av lapskaustrening, og jeg vil kalle meg selv over middels ivrig, til mosjonist å være.
Men det er lett å falle i fella. Altfor mange dropper planlegging av trening (meg selv inkludert), og da står man nok med det ene beinet i fallgruva allerede der. Når man bare sporadisk trer på seg treningstøy og går ut for å løpe, gå på ski, sykle eller hva som helst – så har det seg ofte slik at treninga fort havner i akkurat sone 2. Men så skal det jo sies, for nybegynnerne sin del, at det viktigste er å komme seg ut i det hele tatt! Trening i lapskaussone er mye bedre enn ingenting!
Planlegging er min nye venn
Nytt år, nye muligheter! Min åpenbaring har nå ført til at trening heretter skal planlegges. Helst på månedlig basis, kanskje etterhvert med litt skikkelig periodisering i forhold til eventuelle konkurranser. Men først og fremst skal jeg planlegge uke for uke, og følge planen! Jeg skal holde meg til den intensiteten jeg allerede har planlagt, og da må jeg jo kunne klare å unngå sone 2 (?)
Hvordan planlegge? Tja… det finnes vel et utall muligheter, men jeg har nå registrert meg på Olympiatoppens treningsdagbok. Der kan man loggføre økter, få statistikker, og ikke minst planlegge – og sjekke hvordan man etterhvert holder deg til planen (eller ikke). Jeg har stor tro på at jeg skal få litt bedre effekt av treningen, ved å kutte ut sone 2. Men som tidligere nevnt – jeg har jo også vært kongen av sone 2. Det er nok utvilsomt den sonen jeg har spandert mest tid i, i hele 2018. Ganske dumt!
Lapskaustrening i sone 2 / Trening / Løping / Langrenn / UtholdenhetstreningMin soleklart lengste rulleskitur hittil. 50 km i Sør-Odal, august 2018. Tilbragte 71 minutter i sone 2. Hm….
Ekstremt mye rolig trening i 2019
Jepp! 2019 skal bli «den rolige treningen» sitt år for meg. Jeg skal virkelig gå inn for å få til dette med mye rolig trening, altså i sone 1 – og at den harde treningen, skal være hard nok. Jeg sikter meg inn på en modell hvor kun hver tredje (noen ganger hver fjerde) økt skal være noe annet enn sone 1. Kan nok bli driiit kjedelig til tider, men jeg skal nå i hvertfall se om det gir noe effekt. Jeg skal med andre ord prøve å følge «Den norske modellen», som man visstnok kom fram til etter det dårlige norske OL´et i Calgary i 1988.
Hvis du vil lese litt om hva Olympiatoppens Øystein Sylta sier om akkurat dette med rolig trening, Marit Bjørgen og lignende, så kan du lese denne artikkelen fra forskning.no.
Nok for denne gangen. Hva tenker du om dette jeg har skrevet om her? Trener du også mye i sone 2? Synes du alt dette er noe forbanna tull? Skriv gjerne en melding i kommentarfeltet nedenfor, så får jeg vite litt hva flere synes. Nå skal jeg reise meg fra stolen, finne rulleskiene, og gå ut og gjennomføre min planlagte trening – 5 x 4 minutter, sone 3. 
Takk til Gullsport, som har fått meg i gang på rulleski (reklame).
Følg meg gjerne på Strava

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *