Hoka og Plantar Fascitt

Hvordan fungerer egentlig kombinasjonen Plantar Fascitt og Hoka løpesko? Det har jeg funnet ut at veldig mange lurer på. Dessverre har jeg også funnet ut at det finnes veldig mange svar. Ulike svar. I dette innlegget skal jeg kjapt skrive litt om de svarene jeg selv har funnet, og hvordan jeg velger å forholde meg til det.

Hoka løpesko
Jeg husker faktisk veldig godt den gangen jeg så en Hoka-sko for første gang. Hvilken modell det var og sånn, det har jeg glemt (kanskje «Stinson»?). Men uansett – jeg var på Löplabbet i Oslo sentrum, fordi jeg trengte en godt dempet sko. Har «alltid» slitt mye med belastningsskader under føttene, men det skal jeg ikke kjede deg med her nå.
Jeg satt altså der på Löplabbet, og prøvde en Asics-sko (som jeg også endte opp med å kjøpe). Ved siden av meg satt en fyr og prøvde en koloss av en løpesko! Noe som, som du sikkert allerede har forstått, viste seg å være det nye store for ultraløpere. Den ultradempede Hoka-skoen. Jeg husker også at jeg prøvde den på føttene, bare sånn for moro skyld – og at jeg straks tenkte – Hvem i all verden kjøper disse?
Vel… nå ser det ut til at i hvert fall jeg blir en av de i verden som kjøper disse. Men, det kommer jeg tilbake til lenger ned.


Hva så med kombinasjonen Hoka og Plantar Fascitt?

Jeg burde kanskje skrive noe om både Hoka generelt og hva plantar fascitt egentlig er for noe, men det kan du google hvis du lurer. Sjansen er vel uansett stor for at du kjenner godt til begge deler, ettersom du sitter der og leser akkurat dette. Selv har jeg slitt med PF i to år nå. Jeg er ikke av de som er verst rammet (altså de med mest smerter), men jeg har fått en sabla seiglivet variant. Den nekter å forsvinne. Når det gjelder hva jeg har gjort hittil, så blir dette et eget innlegg seinere.
Spørsmålet jeg har vært opptatt av i lang tid er om Hokasko kan hjelpe meg. Dette spørsmålet har jeg fra tid til annen stilt diverse løpekyndige mennesker, og her kommer noen av svarene.

«Hoka er det verste du kan kjøpe for Plantar Fascitt»
Löplabbet Majorstua, juli 2018

Dette er det første svaret jeg fikk, og det er akkurat et år siden i skrivende stund. Den gangen hadde jeg bestemt meg for at nå skulle jeg teste ut Hoka for PFen min. Dro til Löplabbet på Majorstua, og kort fortalt – jeg har fortsatt tilgode å løpe en eneste meter i Hoka. Grunnen var visstnok at Hoka-sko generelt hadde en for myk mellomsåle. Jeg ble også fortalt at jeg, med PF (altså, plantar fascitt), burde ha sko med hard hælkappe. Vel… det ble ikke Hoka da, men et par Brooks Ghost 11. Du kan lese mer om denne dagen her.
«Det finnes andre sko som er vel så bra som Hoka»
Löplabbet Oslo sentrum, juni 2019

I juni sendte jeg spørsmålet mitt til diverse folk som kan mye om løping og sko. Blant annet fikk jeg svar fra butikksjefen på Löplabbet nedi sentrum. Generelt sa han to ting han ville fokusert på ved Plantar Fascitt: 1. Kjøp en godt dempet sko. Eventuelt kjøp en gelépute til hælen, dersom det er smertefullt å tråkke ned. 2. Sørg samtidig for å kjøpe en sko hvor plantarsenen får mest mulig hvile. Ofte kan det være bra å ha en sko som er ekstra kurvet under fotbuen. Altså en sko med ekstra stabilitet.
Han anbefalte videre å komme innom, slik at de kunne hjelpe til å finne en passende sko. Generelt mente han altså at Hoka ikke nødvendigvis var noe bedre enn andre godt dempede sko. Han mente også at det fantes alternativer som var bedre oppbygget under fotbuen enn Hoka. Han tok seg også tid til å linke til Löplabbets side om plantar fascitt. Den finner du her.
«Hoka kan fungere for deg, men kom innom – så sjekker vi»
Löplabbet Majorstua, juli 2019

Jeg prøvde Majorstua igjen. Fikk til svar at PF generelt er sammensatte greier, og at Hoka er en godt dempet sko som absolutt kan være noe for meg. De anbefalte at jeg kom innom, og at jeg også burde ta en titt på egne Plantar Fascitt-såler som de selger. Jeg dro innom, og ble etter hvert anbefalt Hoka Bondi 6 (som jeg også spesifikt spurte etter da jeg kom).
«Sko med god demping er å anbefale»
Oslo Sportslager, juli 2019

Sportslageret svarte veldig kort, og anbefalte Hoka Bondi 6 uten at jeg hadde nevnt denne modellen i mitt spørsmål. Svaret var kort og greit: «Hoka Bondi 6 er en veldig godt dempet sko, som passer til asfalt og hardt underlag».
«Hokasko er av de mest anbefalte fra vår klinikk»
Fot & Ankelspesialisten, juli 2019

Fra denne klinikkens spesialist i ortopedisk kirurgi, fikk jeg beskjed om at Hoka var noe de anbefalte ofte, men at skoen ikke passer for alle diagnoser. Plantar Fascitt var OK, dersom man ikke hadde andre store feilstillinger, var svaret.
«Hoka er absolutt verdt å prøve»,
Hoka One One, juli 2019

Jeg sendte spørsmålet mitt også til Hoka-teamet i Norge. Jeg fikk som svar at mange har gode erfaringer med Hoka, med tanke på Plantar Fascitt. Ingenting er gitt på forhånd, fortalte de, men det vil absolutt være verdt et forsøk. Skoene som ble anbefalt var Clifton 6, Bondi 6, eller eventuelt Speedgoat (dersom jeg ville til skogs). Eventuelt kunne jeg også prøve den nye Rincon. De understreket selvfølgelig at det finnes ingen garantier for at Hoka er det som hjelper, men som sagt – at det kan være forsøket verdt.
Hoka Bondi 6 – Perfekt for Plantar Fascitten min? Eller ikke?

Googler man, så finner man alle mulige versjoner
Ja… det gjør man virkelig. Jeg har funnet utallige svar på spørsmålet om Hoka og Plantar Fascitt, og både fra amatører og proffe, så spriker det veldig. Dette har jo selvfølgelig mye å gjøre med at det finnes mange forskjellige modeller av Hoka (med mange ulike oppbygninger og kvaliteter), samtidig som det sikkert finnes et hav av ulike Plantar Fascitt-skader.
Selv merker jeg at tiden definitivt er inne for å bruke et par tusenlapper på å prøve. Og valget mitt faller på Bondi 6. En kjempe av en sko, men som merkelig nok ikke føltes så sinnsvakt svær da jeg testet den for et par dager siden på Löplabbet. Jeg skal absolutt dokumentere hvordan dette vil fungere for meg, så kom gjerne tilbake om en stund.
Etter at jeg mottok mine første Hoka-sko, skrev jeg et par innlegg til:
Hoka og plantar fascitt – Første erfaringer
Hoka Bondi 6 og plantar fascitt
Jeg har også i ettertid gjort meg nye (og viktige) erfaringer rundt Plantar Fascitt, og det kommer flere innlegg om dette nå som bloggen er mer aktiv igjen (per mars 2020).
Takk for at du leste. Har du selv erfaringer med Hoka, plantar fascitt eller annet aktuelt? I så fall, så blir jeg (og leserne) veldig glade for kommentarer nedenfor. Ikke minst er jeg interessert i tilbakemeldinger på Hoka Bondi 6, og også om du har testet for eksempel Strassburg-sokken til Löplabbet. PS! Følg meg gjerne på Strava.
Takk til Gullsport, som har fått meg i gang på rulleski (reklame).

12 hendelser på “Hoka og Plantar Fascitt”

 1. Hei. Takk for fint innlegg. Jeg har siden oktober – november i fjor vært plaget med plantarsena i venstre fot. Ble så ille at jeg måtte ta en to måneders pause på senvinteren. Skoen som reddet meg er Altra Paradigm. Også den er en godt dempet sko ( se test i Kondis). I tillegg har den en godt oppbygget såle som gir merkbar avlastning for plantarsena. Jeg har mange løpesko men merker at det lugger med en gang ved bruk av disse.

  1. Hei Geir Arne!
   Takk for det, og takk for veldig godt tips. Nå er det et par Bondi 6 på vei til meg i posten, men jeg skal definitivt lagre Altra Paradigm i bakhodet. Håper din plantarsene har roet seg. Min klorer seg fast :-/

   1. Hoka Clifton utløste PF hos meg, men så skal det sies at jeg har en høy fotbue. Tror Bondi eller Elevon som har litt fastere demping ville vært bedre.

    1. Takk for kommentar Lill Hege! Uff da, det var ikke bra. Håper du har klart å bli kvitt det igjen (?) Jeg stusser litt over at Hoka selv anbefalte Clifton (i tillegg til Bondi). På Löplabbet mente de at den var altfor myk i mellomsålen. Bondi er på vei til meg i posten nå 🙂 Det blir mine første Hoka-sko.

 2. Hei Det eneste som har fått bort PF hos meg er tåhev på et lite håndkle under forfoten (ca 2-3cm høyt) Tåhev opp til horisontal med vekt på skuldrene på kroppsvekt eller mer.
  5 repx3 en tre ggr i uken har fixet det når det dukker opp nesten hver mai..
  For meg er drop i skoen viktigst, tør ikke ha mindre enn 10mm.

  1. Hei Per, og takk for at du bidrar med info. Øvelser som du beskriver har jeg også stor tro på. Det er nettopp slike øvelser jeg fikk av for eksempel spesialisten hos Nemus i fjor. Jeg var bedre på øvelser før, men skal ta det opp igjen nå. Tåhev var visstnok veldig bra ja. Dette med lavt drop har jeg også hørt, og det er jo en av grunnene til at Löplabbet i fjor, ikke anbefalte Hoka. Det du skriver gjør meg jo da litt skeptisk til å prøve Hoka, men jeg gir det et forsøk.

 3. Interessant lesning, skal følge med på erfaringene dine. Har ikke løpt på nesten to år pga PF-plager, men tenkte meg på Løplabbet nå for å få hjelp til sko. Har også best erfaring med tåhev, men gjør mye andre øvelser også som hjelper noe.

  1. Takk for kommentar Marianne! Erfaringer kommer snart. Har foreløpig kun to løpeturer i skoene, og jeg er enn så lenge usikker på om føttene klarer seg bedre eller ikke med Hoka. Men at de er gode å løpe i sånn generelt – det er helt sikkert! 🙂

 4. Dette var artig lesing. Jeg har slitt med det jeg tror er PF nærmere to år nå – heldigvis ikke sterke smerter, og ettersom fottøy. Jeg fant bloggen din da jeg Googlet «mer vond hæl av løpesko» Mine Hoka Elevon ble brukt daglig i 9 måneder, og jeg har nå fått bekreftet min tanke om at de laget min PF, da jeg aldri har slitt med dette før…! Har før Elevon brukt Vanquish, og de var supre(!)

  1. Hei Henriette, og beklager ekstremt sent svar. Bloggen har ligget dø, men nå skal jeg forsøke å vekke den igjen.

   Jeg tror PF opptrer veldig individuelt. Det kan sikkert forårsakes av for myke sko, men jeg tror det mest vanlige er at man får det etter å ha brukt for harde sko/tynn såle. For min del hjalp det i hvert fall veldig da jeg kjøpte nye og godt dempede sko. Håper du er blitt bedre. Jeg er nå 95 % frisk, sånn cirka 🙂

 5. Har slitt med PF i godt over to år etter halvmaraton. har ikke kunnet brukt andre sko enn Hoka Bondi, og er nå på mitt 3 par. Har jeg gått i andre sko, har det vert mer smerter med en gang. Har gått i div behandlinger med både fysio, massasje, øvelser og trykkbølge. Virker som det er over nå og har forsiktig prøvt meg på andre typer sko.. men sverger til Hoka

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *